Ljubav prema telu i prihvatanje tela je važno iz više razloga. Pre svega bi bilo poželjno da osećamo zahvalnost ako nam je dato pravilno telo. Kad kažem pravilno, svi udovi na broju, prsti, oči, uši, sva čula. Mnogi su uskraćeni za isto.

Žene češće imaju problem prihvatanja tela zato što je neko diktirao kako bi jedno telo trebalo da izgleda, šta je lepo a šta nije, ali u Božijim očima svi smo lepi, svako na svoj način. A od samog izgleda tela mnogo je važniji “izgled” naše duše, naše ličnosti.

Ako telo ima višak kilograma ne treba da mrzimo ni telo ni sebe već se pozabavimo uzrokom šta je dovelo do tog viška i radimo na tome da se uzrok iskoreni, pa će i kilogrami pasti.

Konkretno, ja sam držala višak kilograma jedno vreme nakon bodifitnes takmičenja. Tada sam se naglo ugojila i nisam jedno duže vreme uspevala da smršam. Onda sam shvatila da se krijem iza tih kilograma i svašta još nešto tokom Reiki autotretmana i promišljanja na tu temu. Takođe kad sam odlučila da smršam i tu sam u početku imala problem jer sam zamerala telu što je debelo, tj sebi, i stalno mi je fokus bio na višku. Onda sam počela da izražavam zahvalnost i ljubav. Uspevala sam da se pogledam u ogledalo i da nemam nikakav otpor. To je nekako ovako glasilo: Hvala ti na svemu, što me nosiš, što si izdržalo sve aktivnosti u koje sam te ubacila, sav napor, što variš svu hranu koju unosim u tebe. Sada mršavimo do tvoje idelane težine. I onda je fokus prebačen na idealnu težinu a ne na višak. I malo po malo, spontano bez nekih posebnih dijeta, ishrana se promenila i redukovala i telo je otpustilo višak.

Isto važi i ako je telo premršavo. Imala sam priliku da mi na Reiki tretmane dođu žene koje su mršave i koje su bukvalno mrzele svoj izgled. Nema potrebe za tim. Sve je to posledica određenih emocija, strahova. Svako to procesuira na svoj način. Neki kad su nervozni jedu dok drugi ne mogu da okuse zalogaj. Zato svako treba da zaviri u sebe i da vidi šta je to što treba da osvesti i otpusti. I u tome Reiki može pomoći.

Šta žena može da učini da zavoli svoje telo i da prihvati svoju seksualnost? Ali pre svega, zašto je to važno? Važno je jer može da dođe do manje ozbiljnih ili više ozbiljnih problema naročito u ženskom reproduktivnom sistemu. Svaka žena koja ima bolne menstruacije, problem sa istim, ciste na jajnicima, miome i tome slično, ima problem sa svojom ženstvenošću, sa seksualnošću, izražajem iste. O tome sam ranije pisala na starom blogu u tekstu Dame i Reiki.

I na ovu temu postoji jedna lepa vežba koju sam primenila još pre nekih dvadesetak godina kada sam se stidela svog tela. A vežba je sledeća. Kada se dama kupa poželjno je da osvesti svaki deo svog tela. Polako se sapunicom prelazi preko svakog dela, ne žureći. Usput može da se izražava zahvalnost Bogu na svemu datom i što pravilno funkcioniše, a možemo se obratiti i telu direkt. Hvala mojim nogama, rukama, grudima i tako dalje. Nakon toga, ako postoji neko ogledalo u kući dobro je mazati nekom kremom, uljem, ko šta koristi, celo telo opet deo po deo, vrlo svesno. Stojeći ispred ogledala izraziti opet zahvalnost. Kad kažem telo, to uključuje i lice. Hvala mojim lepim očima, nosu, obrazima, celom licu… Osmehnite se, zahvalite se. Mogu se tokom te vežbice pratiti misli, reakcije. Na šta konkretno reagujemo negativno i to menjati upravo kroz zahvalnost i svesnost.

Ako ne volimo svoje telo, ako imamo negativne misli o njemu, ono će nam polako uzvratiti istom merom, pa se može ostajati bez potrebne energije, osećati umor i slično, ne daj Bože doći do nekog većeg oboljenja. To ne znači da ako volimo svoje telo da nekad nećemo osećati umor, pad energije i slično u nekim situacijama, ali tada bar uzrok znamo da nije osuđivanje tela što crpi energiju, nego se uzrok traži na drugom mestu.

Ovde bih dodala, da ljubav prema telu ne podrazumeva uobraženost, umišljenost da smo lepši ili zgodniji od drugih, već prosto prihvatanje onog što nam je dato. Biti svestan toga.

Telo je hram naše duše, naše vozilo. I važno ga je održavati i vežbama, disanjem, što zdravijom i svežom hranom, plesom, meditacijom, plivanjem, šetnjom, kome šta prija. Boravak pod sunčevom svetlošću je takođe važan. Dati mu adekvatan odmor kada mu je potrebno. Nekad se može dogoditi da vam se spava 12 sati. Ako, odspavajte, dok god to ne prelazi u naviku koja je više štetna nego korisna.

Putem tela stižemo na određena mesta, stižemo do dragih ljudi, obavljamo različite zadatke i kroz isto živimo svrhu našeg postojanja. Ako smo i roditelj onda imamo još jednu važnu funkciju za koju nam je potrebno zdravo i vitalno telo.

Ko je vozač, zna da mora da održava svoj auto, da bi ga auto služio. Isto je i sa našim telom. Volimo ga, čuvamo ga, ali imamo svest o tome da mi nismo telo, i ne pridajemo mu više pažnje nego što je potrebno.

S ljubavlju,

Sanja.

promo-image