Na odeljku „izgubljeno – nađeno“ našlo se jedno malo ja. Malo je zalutalo, ostavljeno je, izgubilo se. Zalutalo je na ovo mesto, među ljude ali se trudilo da se uklopi, da nađe svoje mesto pod Suncem. Da ga vide, vole, prihvate, podrže, razumeju. Pravilo je dogovore, planove, zidalo je snove i mostove ka ostvarenju tih snova, ciljeva, planova, dogovora. Ali je neko rušio mostove. Odlazili su ljudi, odlazilo je i ono, ostavljalo je jer se osećalo ostavljeno, osećalo se samo i usamljeno i pored nekih koji su fizički bili tu. I na kraju bi se izgubilo. Stajalo bi na sred puta, gledalo kojim putem da krene, gledalo bi u putokaz i koje smernice daje, kuda dalje, kako dalje, s kim dalje. Gledalo bi u daljinu, pokušavalo da nazre put i šta ga čeka napred. Kome može da veruje, može li sebi da veruje. Toliko je puta poverovalo, dalo se, bilo je tu za sve. I onda bi se raspalo. Izgubilo bi volju, smisao, usmerenje, cilj.

Neki su usput rekli samo izvini, ali se nisu okrenuli, nisu zastali da vide da li je to izvini bilo dovoljno da zaceli nanete rane. Nisu se zapitali ni da li je to izvini bilo iskreno ili je samo izrečeno da bi se prekinula neprijatna tišina, da bi samo opravdali svoje postupke. Previše puta razapeto bez razloga, previše puta se dalo naivno, iskreno, bez pitanja, a sa nadom da će znati biti uzvraćeno. Ali nije bilo. I u svemu tome, u svim iskustvima, izgubilo bi se. Pitalo bi se da li je do njega, ili do kosmosa. Da li greši u nečemu i treba li i šta da promeni, i ako treba šta je to što treba. Može li se startovati mudrije ispočetka, dok vreme kuca tika taka, a skazaljke krugove obrću. Da li može ponovo osetiti radost unutrašnjeg bića? Mogu li ponovo izrasti krila?

Ali kako se našlo na odeljku izgubljeno – nađeno, jasno je da sve što se izgubi može se i pronaći. U odajama gde tišina odzvanja, u odajama svoga srca, niko ne može da zaluta. Tu sve ima smisla. Kad se previše spolja luta, domu se na odmor moramo vratiti, u srce svoje zaviriti jer to je knjiga koje sve odgovore ima. Ne može se nejednačina sa dve nepoznate rešiti ako se ne poznaje način. Tako i za sve zadatke i izazove u životu uvek postoji i način da se reše kad se u knjigu pravu zaviri, kad se u njoj odgovori potraže. Ta knjiga kratko ime ima. Zove se Duša.

S ljubavlju,

Sanya.

promo-image